Hallin tarina

Helsingin toiseksi vanhin kauppahalli ei urbaanista legendastaan huolimatta ole koskaan toiminut venäläisten hevoskasarmina. Hietalahden perinteinen kauppahalli avautui joulukuussa 1903 ja lukuun ottamatta antiikkimyyntiä vuosina 2003-2012, on Hietalahdessa aina myyty ruokaa. Hallin rakentamista alettiin valmistella jo 1889, mutta tiukan rahatilanteen vuoksi kaupunki joutui siirtämään hanketta ja lopulta halli avautui vasta 1903.
Kauppahallin ja sen 116 puista myymälää suunnitteli arkkitehti Selim A. Lindqvist. Lindqvist suunnitteli myös 1907 valmistuneen Kasarmintorin eli Kaartin kauppahallin, joka purettiin 50-luvun lopussa. Hietalahden kauppahallista tuli heti keskeinen kauppapaikka ja vilkas myynti jatkui aina 70-luvulle saakka. Tämän jälkeen konttorit lisääntyivät hallin ympäristössä, kauppa koki rakenteellisia muutoksia koko maassa ja myös Hietalahden hallissa kauppa alkoi hiipua.
80-luvulla Hietalahden torille perustettiin kirpputori ja kauppa elpyi hetkeksi myös hallissa. 2000-luvun vaihteessa kaupunki päätti rohkeasti muuttaa Hietalahden hallin luomuhalliksi. Aika ei kuitenkaan ollut vielä kypsä kokonaiselle luomuhallille ja hiljentynyt halli suljettiin helmikuun lopussa 2003. Luomuhallikokeilun tuloksena syntyi kuitenkin muutama menestystarina, kuten esimerkiksi Hakaniemen hallissa jatkanut juustokauppa Lentävä lehmä. Luomumyynnin päätyttyä hallin päätyihin sinnittelemään jääneet ravintolat saivat seuraa joulukuussa, kun halli avattiin jälleen antiikkihallina. Elokuussa 2012 antiikkimyynti loppui, kun hallin kunnostustyöt takaisin ruokahalliksi aloitettiin.
Vanhan Kauppahallin kauppiaat siirtyivät Hietalahden halliin helmikuussa 2013 oman hallinsa peruskorjauksen ajaksi. Remontin jälkeen osa kauppiaista palasi Vanhaan Kauppahalliin ja Hietalahdessa aloitti noin tusina uutta kauppiasta.